Stopnie palenia kawy – podpowiedzi roastera
Kawa kawie nierówna, ponieważ na jej smak i aromat wpływ ma zarówno to, jakie ziarna kawy zostaną wybrane do palenia, jak i przebieg całego procesu. Dlatego, zanim kupisz kawę, dowiedz się, czy lepszym wyborem dla Ciebie będzie ta jasno, średnio, czy ciemno palona.
Etapy palenia kawy
Zanim w Twojej filiżance pojawi się aromatyczny czarny napój, ziarna kawowca, z których powstaje, poddawane są różnym procesom. Jednym z najważniejszych, który decyduje o niepowtarzalnym smaku i aromacie kawy, jest palenie ziaren.
Proces palenia kawy przebiega w następujących krokach:
- staranne oczyszczanie zielonych ziaren kawowca;
- wrzucenie ziaren do specjalnego pieca, gdzie przez kilka lub kilkanaście minut są poddawane działaniu wysokiej temperatury;
- umieszczenie ziaren na tacach i chłodzenie ich za pomocą powietrza.
W wyniku działania wysokiej temperatury, z ziaren odparowuje woda. W związku z tym zwiększa się ich rozmiar, a waga maleje mniej więcej o połowę. Podczas palenia ziarna nabierają również charakterystycznego smaku oraz zapachu.
Jakie są stopnie palenia kawy i jak wpływają na jej smak?
Po co Ci wiedza na temat stopni palenia kawy? Nie są to informacje, które przydają się wyłącznie baristą. Możesz skorzystać z nich również na co dzień, ponieważ kawa jasno palona będzie miała inny smak od tej średnio palonej.
- Kawa jasno palona – temperatura palenia kawy wynosi od 180 do 205℃. Ziarna nabierają lekko brązowego koloru (porównywanego do cynamonu). Zachowują naturalną kwasowość oraz owocowo-winny zapach. Tego typu kawa będzie dla Ciebie dobrym wyborem, jeśli zależy Ci na delikatnym, orzeźwiającym smaku oraz dużej zawartości kofeiny.
- Kawa średnio palona – wyróżnia się palenie średnie oraz średnie ciemne. Jeśli chodzi o pierwsze, to jest ono bardzo popularnym sposobem palenia kawy. Ziarna mają lekko brązowy kolor, zrównoważony smak oraz optymalną ilość kofeiny. Kawa średnio palona powinna przypaść Ci do gustu, jeśli lubisz lekki posmak goryczki. Z kolei palenie średnio ciemne powoduje, że ziarna mają bardziej wyrazisty brązowy kolor. W kawie wyczuwalna jest lekka, przyjemna nuta goryczki. Zapach określa się jako ciężki, porównywalny do czekoladowego.
- Kawa mocno palona – temperatura palenia ziaren kawowca dochodzi nawet do 240℃. Wiąże się to z dużym ryzykiem ich spalenia, do którego dochodzi zazwyczaj, gdy temperatura przekroczy 250℃. Po czym rozpoznać kawę mocno paloną? Charakterystyczne dla niej są prawie czarne, błyszczące ziarna (co wynika z tego, że są pokryte olejkami). Z kolei, jeśli chodzi o smak, dominuje posmak dymu i gorzkiej czekolady. Poza tym tego typu palenie kawy prowadzi do praktycznie całkowitego zatracenia różnic w bukiecie związanym z miejscem pochodzenia ziaren. A co z zawartością kofeiny? Jest ona niższa w porównaniu do jasnego, czy średniego palenia.
Na co wpływa stopień palenia kawy?
Stopnie palenia kawy nie pozostają obojętne dla smaku, aromatu, a także zawartości kofeiny. Jeśli masz ochotę na mocny „zastrzyk energii”, a jednocześnie szukasz delikatnego smaku z cytrusową nutą, sięgnij po kawy jasno palone.
Z kolei, jeśli zależy Ci na zrównoważonym smaku i optymalnej ilości kofeiny, dobrym wyborem będą kawy średnio palone. W naszej ofercie znajdziesz:
- kawę ziarnistą Pellini – uważaną za jedną z najlepszych na świecie, pochodzącą od piątego co do wielkości włoskiego producenta. O jej wyjątkowym smaku i aromacie decyduje nie tylko stopień palenia, ale i staranny dobór ziaren. To kompozycja ośmiu odmian górskich arabic – każda z nich jest poddawana paleniu osobno, aby w pełni wydobyć niepowtarzalny smak i aromat.
- Kawy Arcaffe – wywodzące się z palarni o wieloletniej tradycji. To, co je wyróżnia to czysty smak (w przypadku niektórych odmian rozpieszczający zmysły czekoladowymi nutami). Możesz używać ich zarówno do przygotowywania klasyki gatunku, czyli aromatycznego espresso, jak i ulubionych kaw mlecznych. Co więcej, kawy Arcaffe dostępne są w wersji mielonej – to ważne, jeśli masz rano mało czasu na mielenie ziaren. Jeśli jednak uwielbiasz aromat świeżo mielonej kawy o poranku, w naszym sklepie znajdziesz również kawy ziarniste.
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o tym, że nie tylko stopień palenia kawy wpływa na jej walory smakowe i aromat. Decyduje o tym również jej świeżość, odmiana (robusta lub arabika), położenie geograficzne plantacji kawy, metoda obróbki ziaren kawowca, stopień mielenia, a także sposób parzenia.
Nie mniej ważny jest również sposób przechowywania kawy, na który masz duży wpływ. Jeśli zdecydujesz się na zakup kawy mielonej, pamiętaj, że szybciej traci smak i aromat. Dlatego trzymaj ją w szczelnie zamykanym i nieprzezroczystym pojemniku (w temperaturze pokojowej).
Zanim zamówisz kawę, dowiedz się, jaki ma stopień palenia. To ważne, jeśli nie chcesz być rozczarowany jej smakiem. Jeśli cenisz sobie cytrusowe nuty, dobrym wyborem dla Ciebie będzie kawa jasno palona. Z kolei, gdy wolisz „cięższe” nuty czekolady postaw na kawę ciemno paloną (pamiętając, że ma mniej kofeiny, więc zastanów się, czy nie lepiej zostawić sobie ją na deser po obiedzie).