Najlepsza kawa do parzenia tradycyjnego
( ilość produktów: 220 )Choć na rynku znaleźć można różnorodne urządzenia i techniki, to kawy do tradycyjnego parzenia w dalszym ciągu cieszą się bardzo dużym powodzeniem. I nie zmienią tego dostępne nowoczesne ekspresy czy też moda na alternatywne metody przygotowywania aromatycznego naparu, ponieważ dla wielu osób to właśnie klasyczna „parzucha” jest synonimem poranka czy też spotkania ze znajomymi przy małej czarnej. Warto pamiętać o tym, że poszczególne gatunki ziaren oraz ich mieszanki sprawdzają się w różnorodnych metodach i zawsze przy wyborze należy się również tym kierować. Tym samym najlepsza kawa do parzenia tradycyjnego, jaką oferujemy na coffee-mat.pl, będzie zachwycać różnorodnością aromatów, mocą, a także składem. Sama metoda teoretycznie nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani narzędzi, ani też określonej odmiany ziaren, ale praktyka pokazuje, że nie każda propozycja będzie po prostu smakować i wpisze się w konkretne upodobania oraz potrzeby. Tak zwana kawa do tradycyjnego parzenia – czyli po turecku, jest doskonałą bazą do przygotowania napoju w sposób, który jest znany ludziom od XVI wieku.
Kawa ziarnista Single Origin dla Koneserów Kolumbia 1kg 100% Arabica
Kawa ziarnista Specialty dla Koneserów Brazylia Cerrado 1kg 100% Arabica
Kawa ziarnista Świeżo Palona Manufaktura Kawy Brazylia Cerrado 2x500g 100% Arabica
Kawa ziarnista Świeżo Palona Manufaktura Kawy Brazylia Cerrado 500g 100% Arabica
Kawa ziarnista Świeżo Palona Manufaktura Kawy Mieszanka Warszawska 1kg
Kawa ziarnista Pellini Espresso Bar Cremoso No.9 1kg
Kawa ziarnista Kimbo Barista Espresso Napoli 1kg
Kawa ziarnista Pellini Espresso Bar Vivace 1kg
Kawa ziarnista Wysocki Coffee Italian Style 1kg
Kawa ziarnista Alfredo Espresso Caffe Crema 1kg
Kawa ziarnista Alfredo Espresso Cremazzurro 1kg
Kawa ziarnista Kimbo Crema Intensa 1kg
- 1
- 2
Obecnie rzadko można znaleźć przygotowaną po turecku kawę ? gęstą, gorącą, bardzo mocną i intensywną, którą łamie się słodkim cukrem. Częściej po prostu zalewa się zmielone ziarna wrzącą wodą. Nie jest jednak wszystko jedno, po jaką mieszankę się sięgnie i jaki będzie jej sposób wypalenia. To te cechy wyraźnie wpłyną na smak naparu. Przede wszystkim kawy do tradycyjnego parzenia są naturalnie słodkie z wyczuwalną kwasowością i goryczą. Warto wybierać propozycje świeżo palone, które wyróżniają się mocnym aromatem, a także mielić ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem naparu. Sam smak, aromat i moc często są wynikiem subiektywnej oceny, więc dopasowanie kawy zawsze jest wymierną gustu oraz tego, jak się na co dzień funkcjonuje. Niewątpliwie ta technika przygotowywania napoju wyeksponuje to, co w kompozycji jest doskonałe. Warto przy wyborze mieszanki zwracać uwagę na jakość oraz świeżość ziaren, stopień palenia czy kraj pochodzenia. Niektóre propozycje mają lekki owocowy smak, a inne są zdecydowanie cięższe i bardziej gorzkie. Mają też inną zawartość kofeiny, która tak bardzo pobudza do działania. Najczęściej najlepsza kawa do parzenia tradycyjnego to mieszanka różnych gatunków ? czyli arabiki oraz robusty. Ten pierwszy wyróżnia się intensywnością i delikatnym smakiem. Natomiast po robustę chętnie sięgają osoby, które potrzebują mocnego pobudzenia. Na smak wpłynie też stopień palenia. Im będzie ona ciemniejsza, tym mniej będzie w niej kofeiny, naturalnej kwasowości, ale więcej czekoladowego aromatu. Sprawdź, która kawa do tradycyjnego parzenia będzie idealna dla Ciebie.