Tipy kawosza: jak przechowywać kawę mieloną i ziarnistą?
Picie kawy to nie tylko sposób na zwiększenie poziomu energii, ale także prawdziwa „uczta” dla zmysłów. Chcesz, aby ziarna kawowca zachowały swój niepowtarzalny smak i aromat na dłużej? W takim razie sprawdź, jak powinno wyglądać przechowywanie kawy.
Kawa ziarnista, mielona, a może rozpuszczalna – którą z nich wybrać?
Zastanawiasz się, czy najlepszym wyborem będzie kawa mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą w odpowiedzi na to pytanie.
Rozpuszczalna – łatwa w przygotowaniu, ale gorszej jakości
Kawę rozpuszczalną przygotowuje się niezwykle łatwo. Dlatego wydaje się, że jest to idealne rozwiązanie, jeśli nie masz czasu na mielenie ziaren kawy, czy obsługę ekspresu. Poza tym tego typu kawa ma jeszcze jedną zaletę, która ceniona jest przez wiele osób – w filiżance nie pojawiają się żadne fusy.
Pomimo dużej wygody, są też pewne wady picia takiej kawy. Zazwyczaj jest ona gorszej jakości – szczególnie jeśli weźmiesz pod uwagę skład napojów typu „2w1”, czy „3w1”. Nie masz tak naprawdę żadnej kontroli nad tym, z jakich ziaren powstaje taka kawa. W sklepie kupujesz gotowy proszek i nie wiesz, z czego powstał. Dlatego większość kawoszy unika tego typu rozwiązania i decyduje się na kawę ziarnistą lub mieloną.
Mielona – alternatywa dla kawy rozpuszczalnej
Można powiedzieć, że kawa mielona łączy w sobie zalety ziarnistej i rozpuszczalnej. Nie musisz inwestować w specjalny młynek do ziaren kawowca, ponieważ kupujesz je w formie zmielonej. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem albo przygotujesz małą czarną za pomocą ekspresu lub kawiarki (np. kawiarki Bialetti).
Jest to lepsze rozwiązanie niż kawa rozpuszczalna. Dlaczego? Są to po prostu ziarna, które zostały zmielone. W takim produkcie nie znajdziesz żadnych zbędnych dodatków np. cukru, czy mleka w proszku.
Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz pokusić się o własnoręczne zmielenie ziaren. Dzięki temu wiesz, z czego powstaje Twoja kawa i masz większą kontrolę nad jej jakością. Samodzielne przygotowanie kawy mielonej nie jest wcale takie trudne i czasochłonne!
Ziarnista – doceniana przez kawoszy
Kawa ziarnista (np. kawa ziarnista Pellini) cieszy się największym uznaniem wśród kawoszy. Kupując ziarna kawowca w całości, wiesz, z czego powstaje Twój ulubiony napój. Już na etapie produkcji, ziarna przechodzą dodatkową selekcję (usuwa się te, które są uszkodzone i mają ślady po szkodnikach). Dlatego kawa ziarnista jest nieco droższa od mielonej, czy rozpuszczalnej.
Poza tym weź pod uwagę to, że świeżo zmielona kawa jest po prostu smaczniejsza, ma więcej pobudzającej kofeiny i cennych dla zdrowia składników. Mimo wszystko nie jesteś przekonany do samodzielnego mielenia ziaren? W takim razie jest jeszcze jedno rozwiązanie, które pozwoli Ci cieszyć się naparem o niezwykłych walorach smakowych i aromacie. Możesz poszukać miejsca, gdzie kupisz ulubione ziarna i poprosisz pracowników sklepu o ich zmielenie.
Przechowywanie kawy ziarnistej i mielonej – wybór odpowiednich pojemników
Jak powinno wyglądać przechowywanie kawy w ziarnach? Po pierwsze wybierz odpowiednie pojemniki na kawę. Przechowywanie kawy ziarnistej po otwarciu w szczelnie zamkniętych pojemnikach sprawi, że zachowa swój niepowtarzalny smak i aromat na dłużej. Na rynku dostępnych jest wiele tego typu produktów. Dlatego jeszcze przed zakupem, dowiedz się, które z nich będą najlepszym wyborem.
Do wyboru masz następujące pojemniki służące do przechowywania kawy mielonej i w ziarnach:
- metalowe puszki – są bardzo trwałe, dlatego nie musisz martwić się o to, że zaraz ulegną zniszczeniu. Poza tym dostępne są w różnych kształtach i kolorach, dzięki czemu bez problemu dopasujesz je do wystroju kuchni. Mają jednak zasadniczą wadę – mogą zmieniać smak kawy.
- Słoiki ze szkła – warto wybrać tego typu pojemniki na kawę ze względu na to, że są szczelnie zamykane, a materiał, z którego są wykonane, nie wpływa na smak i aromat ziaren.
- Pojemniki próżniowe – cieszą się dużą popularnością i to zarówno, jeśli chodzi o przechowywanie kawy, jak i innych produktów. Są to pojemniki do przechowywania kawy, które całkowicie odcinają dostęp powietrza. Dzięki temu ziarna przez dłuższy czas są świeże i zachowują swój aromat.
Jak przechowywać kawę ziarnistą i mielona?
Czynniki, które mogą doprowadzić do tego, że kawa straci swój smak i aromat to:
- nieodpowiednia temperatura,
- wilgoć,
- duża ilość powietrza,
- światło.
Dlatego najlepszym miejscem do trzymania ziaren kawy jest to, które jest suche, ciemne i nieco chłodniejsze (ale przechowywanie kawy w zamrażarce to zły pomysł).
Może wydawać Ci się, że niska temperatura służy zachowaniu świeżości. Tak jest w przypadku wielu produktów, ale akurat jeśli chodzi o ziarna kawy, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Przechowywanie kawy w lodówce prowadzi do zmniejszenia ilości olejków eterycznych, które decydują o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Poza tym kawa robi się szybko wilgotna i przesiąka zapachami pozostałych produktów.
Właściwe przechowywanie kawy jest bardzo ważne, jeśli chcesz przez długi czas cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i aromatem. Dlatego warto zainwestować w pojemniki, które chronią ją przed dostępem powietrza i światła, a jednocześnie nie zmieniają smaku. Poza tym nie należy umieszczać kawy w lodówce – niska temperatura wcale nie sprzyja zachowaniu jej właściwości, a wręcz przeciwnie!