Darmowa dostawa od 290 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Obróbka ziaren - zgłębiamy sekrety jednego z etapów produkcji kawy

2021-07-29
Obróbka ziaren - zgłębiamy sekrety jednego z etapów produkcji kawy

Kawa pochodząca z tej samej plantacji, tego samego zbioru, mało tego nawet z tej samej odmiany może
smakować inaczej? Jak to jest możliwe? Co się do tego przyczynia? Sekret tkwi w metodzie obróbki, jakiej
poddaje się wiśnie kawowca po zbiorze. Chodzi o to, że wspomniane wisienki zawierają w sobie surowe ziarna,
do których trzeba się dostać tak jak do pestek w wiśniach z tą różnicą, że zarówno cel, jak i metody są inne.
W każdym razie wyróżnia się dwie najpopularniejsze obróbki na sucho, na mokro oraz trzecią plasującą się
tak pomiędzy suchą a mokrą, czyli honey.

Mokra metoda obróbki wisienek kawowca

Mokra metoda obróbki ziaren rozpoczyna się od tego,
że zebrane owoce trafiają do specjalnej maszyny, która
konstrukcja przypomina młyn wodny. W tej maszynie owoce pozbawiane są zewnętrznej warstwy, czyli skórki.
Po tym etapie owoce płyną wraz z wodą specjalnymi kanałami, w których są myte, a następnie podd awane
usunięciu części miąższu. Jest to również czas, na wyłowienie i pozbycie się wysuszonych oraz zepsutych
owoców. Jest to łatwe, ponieważ unoszą się one na powierzchni. Kolejnym etapem jest trafienie ziaren do
dość osobliwego bębna, który po części obr aca się w wodzie, a jego działanie można porównać do tarki
kuchennej. Dlaczego? Ponieważ obracające się w nim ziarna ocierają się o jego powierzchnię, przez co
pozbawione zostają niemalże w całości miąższu. Kolejnym etapem jest basen fermentacyjny, w który m przez
określony czas (trwający zazwyczaj około doby) ziarna pozbawione niemalże miąższu poddawane są ściśle
kontrolowanemu procesowi fermentacji, który pozwala pozbyć się z ziaren resztek miąższu. Kolejno ziarna
opłukiwane są w celu usunięcia z nich resz tek nieczystości, a dopiero na koniec trafiają do suszenia, które w
zależności od regionu odbywa się w wyznaczonych miejscach. Otrzymane zielone ziarno jest czyste i
pozbawione wszelkich pozostałości po owocu. Kawy z takich ziaren charakteryzują się lżejsz ym,
wytrawniejszym oraz czystym smakiem z wyraźniejszą nutą kwaskowatości. Jego wilgotność powinna
plasować się pomiędzy 11 a 14%

Sucha metoda obróbki wisienek kawowca

Metoda ta jest całkowicie pozbawiona czynnika, jakim jest woda. Zebrane wisienki trafi
ają na specjalnie
przygotowane w tym celu betonowe patia lub stoły rozstawione w mocno nasłonecznionych miejscach, gdzie
kawa przez około miesiąc schnie. Ważne jest, żeby owoce były dojrzałe, z zaznaczeniem, że nie mogą być
przejrzałe, uszkodzone ani zgnił e. Podczas suszenia ziarna muszą być regularnie mieszane i obracane, aby cały
proces przebiegał równomiernie. Kolejnym powodem konieczności mieszania ziaren jest niedopuszczenie do
procesu fermentacji. Wysuszona skórka oraz resztki miąższu zostają usunięte w suchym młynie. Wilgotność
ziarna powinna wynosić od 10 do 12%. Dlaczego akurat taka wilgotność? Mocniejsze wysuszenie sprawi, że
ziarna będą się kruszyć podczas dalszych procesów, co uznawane jest za defekt. Z kolei w przypadku wyższej
wilgotności istni eje ryzyko pojawienia się grzybów, a przy okazji defektów smakowych, które mogą im
towarzyszyć. Suszenie sprawia, że owoc staje się ciemny, twardy i pomarszczony. Charakteryzują się one
intensywnym, słodkim i ciężkim zapachem. Możliwe jest wyczucie nutki o wocowej, w tym np. mango, ananasa,
marakui czy suszonych owoców jagód. Kawa będzie miała intensywny smak. Będzie ciężka z mocno
wyczuwalnym poziomem słodyczy oraz zredukowanym niemalże do zera posmakiem kwaskowatości.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro 1kg

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro 1kg

66,80 zł brutto63,50 zł brutto
Kawa ziarnista Kimbo Aroma Gold 1kg

Kawa ziarnista Kimbo Aroma Gold 1kg

62,80 zł brutto54,98 zł brutto
Kawa ziarnista Kimbo Barista Espresso Napoli 1kg

Kawa ziarnista Kimbo Barista Espresso Napoli 1kg

59,80 zł brutto54,78 zł brutto
Kawa ziarnista Lavazza Expert Gusto Pieno 1kg

Kawa ziarnista Lavazza Expert Gusto Pieno 1kg

48,90 zł brutto47,80 zł brutto
coffee-mat.pl Reviews with ekomi-pl.com pixel