Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawa po wietnamsku – jak ją zrobić?

2022-08-01
Kawa po wietnamsku – jak ją zrobić?

Kawa po wietnamsku ma wiele odmian, ale zawsze bazuje na tym samym: najlepszej jakości małej czarnej o wybitnie intensywnym smaku i aromacie, łączonej z wieloma tradycyjnymi dla tego napoju dodatkami. Jakie są rodzaje kawy po wietnamsku i jak ją przyrządzić samodzielnie? Zajrzyj do wpisu i dowiedz się wszystkiego.

Kawa po wietnamsku – co to jest i jak smakuje? Odkryj niezwykły napój, którego popularność rośnie również na Zachodzie

W XIX wieku francuscy kolonizatorzy postanowili zabrać ze sobą do dalekiego Wietnamu ziarna kawowca. I takim przypadkowym sposobem zaczęła się piękna tradycja uprawy tej rośliny na żyznych, azjatyckich glebach. Dziś Wietnam jest ważnym eksporterem kawy (głównie robusty), ale to nie jedyne, z czego jest znany w “kawowym” kontekście. Na uwagę i zachwyt zasługuje wyobraźnia Wietnamczyków i ich zamiłowanie do eksperymentów – to dzięki nim powstała tradycja parzenia wyjątkowego napoju.

Kawa po wietnamsku ma bogatą tradycję i liczne wcielenia, do czego jeszcze wrócimy. Ta najbardziej klasyczna, podstawowa, to Ca phe nau, czyli połączenie małej czarnej z mlekiem skondensowanym, które przełamuje jej zdecydowany charakter i gorzki smak. Po wymieszaniu tych dwóch składników otrzymujemy kawę mleczną, ale bardziej kremową i gęstszą niż chociażby w przypadku kawy americano z mlekiem.

Jak zrobić kawę po wietnamsku? Poznaj prosty przepis!

Tradycyjnie do wykonania kawy po wietnamsku stosuje się specjalne ziarna robusty, określane jako Trung Nguyen. Już na tym etapie jednak warto przełamywać schematy i kawę po wietnamsku zaparzyć z użyciem innych, równie aromatycznych ziaren, jak te, które znajdziesz w paczkach kawy Bazzara. Do samego przygotowania napoju stosuje się specjalny zaparzacz do kawy po wietnamsku, znany pod nazwą phin. Jest to rodzaj metalowego zbiorniczka z nakładką, która pozwala wygodnie nałożyć zaparzacz na brzeg szklanki. Oto wszystkie kroki, które pozwolą uzyskać pyszny efekt:

  1. Nalej do szklanki mleko skondensowane w ilości około 40 ml. Możesz je lekko posłodzić cukrem, połączyć z syropem smakowym bądź schłodzić kilkoma kostkami lodu.
  2. Na szklankę nałóż phin i do zaparzacza z sitkiem dodaj dwie łyżeczki świeżo zmielonej kawy. Lekko ją ugnieć łyżeczką, zalej odrobiną wrzącej wody i pozwól jej spęcznieć.
  3. Kiedy kawa powiększy swoją objętość (po około pół minuty), dolej pożądaną ilość wrzątku i nałóż wieczko na phin. Mała czarna będzie powoli skapywać przez filtr zaparzacza bezpośrednio do mleka skondensowanego.
  4. Kiedy po około 5 minutach ostatnia kropla kawy spłynie do szklanki, możesz zdjąć zaparzacz i wymieszać ją z mlekiem. Gotowe!

Uwaga: jeśli nie posiadasz zaparzacza do kawy po wietnamsku, nic straconego. Możesz równie dobrze połączyć mleko skondensowane z mocną kawą, którą przyrządzisz osobno, na przykład w kawiarce czy aeropressie. Nie ma się czym przejmować – w końcu parzenie kawy po wietnamsku ma być przede wszystkim przyjemnością na Twoich zasadach!

Rodzaje kawy po wietnamsku – oto wszystkie wariacje na temat tego tradycyjnego napoju

Kawa po wietnamsku niejedno ma imię. Napój ten występuje w przeróżnych formach, a każdą z nich warto przetestować, żeby wyrobić sobie własną opinię i znaleźć tą ulubioną. Co więcej, można też próbować własnych, autorskich receptur.

Jakie kawy możemy brać pod uwagę jako klasyczne wersje lub punkt wyjścia dla własnych poszukiwań?

  • Kawa po wietnamsku mrożona, czyli Ca phe sua, to napój idealny na upalne dni. Przygotowuje się go tak samo, jak klasyczny wariant z tą różnicą, że do mleka skondensowanego dodaje się kostki lodu. Ciekawym wariantem jest też kawa mrożona po wietnamsku z tapioką, czyli popularnymi kuleczkami z manioku.
  • Kawa po wietnamsku z jajkiem, nazywana Ca phe trung, to napój, który przypomina nieco połączenie kawy z… koglem-moglem. Uwierz nam na słowo: mieszanka skondensowanego mleka z żółtkiem i cukrem jest przepyszna!
  • Kolejny ciekawy pomysł dla smakoszy? Ca phe cot dua, czyli kawa po wietnamsku z mlekiem skondensowanym, mlekiem kokosowym i cukrem, a często również z lodami. Ta opcja jest słodsza i bardziej mleczna od tradycyjnej, więc znajduje uznanie również tych, którzy nie przepadają za smakiem mocnego espresso.
  • Sua chua ca phe to z kolei połączenie kawy wietnamskiej z kremowym jogurtem, który przełamuje jej wyrazistość. Warto choć raz spróbować!

Tradycyjna kawa po wietnamsku to napój, który kusi wszystkich wielbicieli wariacji na temat małej czarnej oraz tych, którzy kochają egzotyczne akcenty, dodające uroku codzienności. Jak już wiesz z naszego poradnika, wcale nie musisz posiadać tradycyjnego zaparzacza do kawy po wietnamsku, żeby wyczarować ten pyszny napój. Testuj różne możliwości i warianty, ale zawsze stawiaj na najlepszej jakości kawę, taką jak Bazzara.

Polecane

coffee-mat.pl Reviews with ekomi-pl.com

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel