Kawa jak z ekspresu - bez ekspresu? Alternatywne metody parzenia kawy.

2020-10-28
Kawa jak z ekspresu - bez ekspresu? Alternatywne metody parzenia kawy.

Czy dobra kawa musi być z ekspresu? Oczywiście, że nie! Co więcej, jak pokazują badania, większość
z nas preferuje kawę parzoną w najprostszy ze znanych sposobów, czyli po prostu zalewa kawę
wrzątkiem. Około 1/3 wykorzystuje do tego celu ekspres ciśnieniowy, a 1/5 korzysta z ekspresów
przelewowych. Bardziej wtajemniczeni miłośnicy wybierają alternatywne metody parzenia kawy
takie jak kawiarka, dripper, French Press czy Aeropress.

Alternatywne metody parzenia kawy - czyli jakie?

Najprościej mówiąc, alternatywne parzenie kawy to przyrządzenie kawy w sposób inny niż w
ekspresie. Czyli w zasadzie wszystkie tradycyjne metody parzenia kawy, które stosowaliśmy zanim
pojawiły się ekspresy do kawy.
Alternatywnych metod parzenia kawy jest całkiem sporo, powstało też sporo przyrządów i gadżetów
mających ułatwić ten proces, a także wydobyć z kawy jak najwięcej smaku i aromatu. Kawa parzona
przy ich użyciu, nie odbiega smakiem od tej z ekspresu, są wręcz osoby, które znacznie bardziej
preferują kawę przygotowaną np. w tradycyjnej kawiarce czy tureckim tygielku.
Wśród metod alternatywnych wyróżniamy m.in.:
• DRIPPER / DRIP
• KAWIARKĘ
• FRENCH PRESS
• SYFON DO PARZENIA KAWY
• CHEMEX
• AEROPRESS

Dripper - przelewowe parzenie kawy.

Parzenie kawy w dripperze to jedna z najprostszych metod. Sama nazwa dripper (od słowa drip, czyli
przelewać) sugeruje sposób, w jaki parzona jest kawa, czyli przelewowo.
Dripper to stożek wykonany z plastiku, metalu, porcelany lub szkła, w którym umieszczamy kawę i
powoli zalewamy gorącą wodą, która zgodnie z prawami fizyki, powoli spływa w dół. Kształt drippera
umożliwia optymalny przepływ wody przez zmielone ziarna kawy, co wydobywa z niej bogactwo
aromatu i smaku.

Parzenie kawy w dripperze krok po kroku

1. Umieść dripper wraz z filtrem na kubku, filiżance lub dzbanku.
2. Przepłucz filtr gorącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych
zapachów, mokry filtr także lepiej przylega do drippera.
Następnie wylej wodę z płukania.
3. Wsyp kawę do drippera (6g kawy na 100ml wody). Zalej
kawę woda o temperaturze 90-95°C do jej wysokości,
Odczekaj 30s, a następnie powoli, partiami dolewaj tyle
wody, ile kawy chcesz uzyskać.
4. Cała czynność, od momentu rozpoczęcia zalewania kawy,
powinna trwać nie więcej niż 4 minuty.

Parzenie kawy w kawiarce – włoski klimat w domu.

Kto miał okazję odwiedzić Włochy wie, że w domu każdego prawdziwego Włocha znajduje się
kawiarka, w końcu to Włoch - Luigi De Ponti jest jej konstruktorem. Wykonał on projekt kawiarki dla
firmy Bialetti. Dziś, kawiarki Bialetti to kultowy gadżet każdego kawosza, dlatego nie mogło
zabraknąć ich w naszym sklepie.
Kawiarka to sprzęt przypominający wyglądem dzbanek, który po dokładniejszych oględzinach ukaże
nam trzy części. Górną - do której trafia gotowa kawa, środkową - sitko na kawę i dolną - gdzie
wlewamy ciepłą wodę.
Przyzwyczajeni do przelewowego parzenia kawy, pewnie zastanawiacie się - jak gotowa kawa trafi do
górnej części kawiarki? Tym razem wykorzystamy inne prawo fizyki. Gorąca woda pod wpływem
gotowania się, wytwarza ciśnienie (1,5-2 bary), które wypycha ją do góry. Przechodząc przez sitko z
kawą, zabiera z niej to, co najlepsze, czyli smak i aromat, a następnie jako gotowy napój trafia do
górnej części.

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku.

1. Zalej ciepłą wodą dolna część kawiarki.
2. Wsyp kawę do sitka (6g kawy na 100ml wody) - nie
zasypuj do pełna i nie dociskaj kawy, najlepiej
zostawić około 0,5 cm wolnego miejsca. Dodatkowo,
przed wsypaniem kawy możesz umieścić między
sitkiem a górną częścią okrągły, wcześniej
przepłukany filtr. Dzięki temu w kawie nie będzie
drobnych fusów.
3. Dokładnie zakręć kawiarkę i umieść na gazie lub
kuchence.
4. Gdy woda się zagotuje i kawa przeleje się do
górnej części, możesz przelać kawę do filiżanek i
cieszyć się jej smakiem.

Pamiętaj, aby zbyt długo nie gotować kawy, optymalna temperatura wody to 90-95 °C .
Kawa parzona za pomocą kawiarki jest bardzo esencjonalna i co tu dużo mówić, jak przystało na
Włochów, mocna i niekoniecznie w dużej pojemności. W naszym sklepie znajdziesz kawiarki o
większych pojemnościach, nawet do 500ml, z których otrzymasz kubek dobrej, mocnej kawy o
słusznym rozmiarze.
Sprawdź nasze kawiarki o pojemnościach 150ml, 200ml, 300ml, 500ml.

Aeropress - futurystyczny gadżet do parzenia kawy.

Aeropress to stosunkowo nowa metoda parzenia kawy. Skonstruowany w 2005 roku przez Alana
Adlera, wyglądem przypomina dużą strzykawkę - składa się z cylindra oraz tłoka zakończonego
uszczelką - i w dużym uproszczeniu tak właśnie działa.
Aeropress jest doskonałą alternatywą dla ekspresu do kawy, przy czym nie zajmuje dużo miejsca, jest
prosty i szybki w użyciu, a także łatwy do utrzymania w czystości.
W Aeropressie szybko przygotujemy smaczną i aromatyczną kawę, zarówno w domu, jak i
warunkach podróży.

Parzenie kawy w Aeropressie krok po kroku

1. Przepłucz filtr gorącą wodą.
2. Wsyp kawę do Aeropressu (6g kawy na 100ml wody).
3. Zalej woda o temperaturze 90-95°C do poziomu kawy.
Odczekaj 30s, a następnie dolej resztę wody, przemieszaj i
odczekaj minutę.
4. Zamontuj filtr, obróć Aeropress i umieść go na kubku lub
filiżance
5. Powoli „wyciskaj” kawę do filiżanki.

A co, gdy nie ma niczego? Czyli parzenie kawy na zimno.

Na koniec troszeczkę odbiegniemy od tematu alternatyw dla ekspresu do kawy, aby zaciekawić was
dosyć niekonwencjonalną metodą parzenia kawy idealną, gdy… nie mamy niczego – nawet ciepłej
wody. Czy w ogóle tak się da? Da, i gwarantujemy, że efekt Was pozytywnie zaskoczy.
Kawa parzona na zimno, a w zasadzie macerowana, bo de facto jej nie parzymy, a zalewamy zimną
wodą, nazywana też cold brew coffee, to jedna z pierwszych metod przyrządzania kawy. Kawę zaczęli
parzyć Arabowie dopiero około 1000 p.n.e. Wcześniej rozgniecione ziarna kawy zalewano zimną
wodą i odstawiono na jakiś czas, aby napój nabrał mocy lub mieszano z tłuszczem i formowano w
kulki. My zdecydowanie polecamy pierwszy sposób.
Jak zaparzyć kawę na zimno? Potrzebujemy kawy dobrej jakości i wody w temperaturze pokojowej.
Kawę posypujemy do wyparzonego naczynia (od 50 do 200g), zalewamy 1 litrem wody i odstawiamy
na minimum 12 godzin, a najlepiej na 20. Co jakiś czas kawę możemy zamieszać. Po upływie czasu
przelewamy kawę przez filtr do innego naczynia. Tak przygotowana kawę możemy przechowywać w
lodówce do 5 dni.
Jak smakuje kawa parzona na zimno? Wszystko zależy od rodzaju zastosowanej kawy, ale
charakteryzuje się ona zdecydowanie łagodniejszym smakiem, pozbawionym goryczy i kwasowości,
a przede wszystkim nieznanym dotychczas aromatem kawy. Jest dużo łagodniejsza i idealnie
sprawdza się w upalne dni, a także w sytuacjach kryzysowych, gdy nie mamy wrzątku, ale za to
mamy czas ;)


Pamiętaj!

Bez względu na metodę parzenia kawy, dla uzyskania oczekiwanego smaku i aromatu ważna jest
odmiana kawy, jej jakość oraz także stopień zmielenia. Najlepiej, jeśli kawę zmielisz bezpośrednio
przed jej parzeniem. Sprawdź nasza ofertę młynków do kawy.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel