Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jaką kawę wybrać do kawiarki?

2022-04-01
Jaką kawę wybrać do kawiarki?

Nie masz miejsca na ekspres do kawy? Możesz zastąpić go poręczną kawiarką. Jest nie tylko mniejsza, ale i tańsza. Nie oznacza to jednak, że kawa w niej parzona jest gorsza – wręcz przeciwnie! Oczywiście pod warunkiem, że wybierzesz odpowiednią kawę do kawiarki – sprawdź, czym kierować się przy jej zakupie.

O czym pamiętać przygotowując kawę w kawiarce?

Kawiarka jest bardzo prosta w obsłudze. Wystarczy nalać do niej wodę, wsypać kawę, zakręcić i wstawić na kuchenkę. Po kilku minutach aromatyczna kawa jest gotowa! Jednak nawet wykonując te proste kroki, możesz popełnić kilka błędów. Do najczęstszych należy:

  • używanie zbyt dużej ilości wody – nie tylko temperatura, ale i ilość ma duże znaczenie. Zwróć uwagę, czy po nalaniu wody jej poziom nie przekracza zaworu bezpieczeństwa.
  • nalewanie zimnej wody – to błąd, ponieważ powinna być ciepła (ale nie zagotowana), co skraca proces podgrzewania.
  • wsypywanie zbyt dużej ilości kawy – aby sprawdzić, czy nie popełniasz tego błędu, zwróć uwagę czy kawa nie przekracza krawędzi sitka (powinna znajdować się trochę poniżej jego krawędzi).
  • zamykanie klapki kawiarki – nie jest to duży błąd, ale dzięki otwartej klapce będziesz mógł rozkoszować się nutami aromatycznymi ulatniającymi się podczas ekstrakcji.
  • dopuszczanie do wrzenia pod koniec parzenia – skutkiem tego jest gorzki posmak.

Gdy usłyszysz, że kawa zaczyna bulgotać, szybko zdejmij kawiarkę z kuchenki. Aromatyczna mała czarna jest już gotowa!

Jak wybrać dobrą kawę do kawiarki?

Kawiarka daje nieograniczone pole możliwości, jeśli chodzi o parzenie kawy. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że pokochali ją Włosi, którzy są znawcami tego napoju. Dlatego, jeśli jeszcze wahasz się, czy warto ją kupić, powinno zachęcić Cię to, że kawa w niej parzona w niczym nie ustępuje tej z ekspresu. Pamiętaj jednak, że aby tak było, ważny jest wybór dobrej jakości kawiarki (np. kawiarki Bialetti), a także kawy do kawiarki.

Do przygotowania małej czarnej możesz użyć zarówno blendów, jak i singli. Nie musisz również ograniczać się do jednej nuty. Dobra kawa do kawiarki może mieć słodkie aromaty uzupełnione owocami, jak i nutę orzechów lub gorzkiej czekolady. Sprawdź, czym kierować się przy jej wyborze.

Mielona, czy w ziarnach?

Zakup kawy mielonej to wygodne rozwiązanie. Nie musisz inwestować w młynek do kawy i poświęcać czasu na mielenie ziaren. Niestety, coś za coś. Choć jest to pewna wygoda, odbierasz sobie przyjemność delektowania się aromatem świeżo zmielonej kawy o poranku. Poza tym pamiętaj, że mimo wszystko to nie kawa mielona, a w ziarnach jest polecana przez ekspertów.

Blendy, czy single?

Pierwszy raz spotykasz się z takimi pojęciami? W takim razie czas na krótkie wyjaśnienie! Blendy to mieszanka składająca się z różnych gatunków kaw, które pochodzą z innych regionów. Dzięki temu masz możliwość poznania ciekawych kompozycji smakowych i nie musisz ograniczać się np. do ziaren z Brazylii. Czy blendy można przygotowywać w kawiarce? Jak najbardziej tak, ponieważ pod ciśnieniem wydobywa się niepowtarzalny aromat i smak takich mieszanek.

Z kolei single to ziarna pochodzące wyłącznie z jednego miejsca na świecie (a zdarza się, że tylko z konkretnej uprawy). Będą dobrą propozycją, jeśli chcesz lepiej poznać smak i aromat kawy z konkretnego regionu świata (np. słodkie nuty kawy brazylijskiej, czy tej z Kostaryki, w której zazwyczaj dominują nuty dojrzałych owoców).

Poznaj 3 marki kawy, które idealnie nadają się do parzenia w kawiarce

Stoisz przed półką sklepową i zastanawiasz się, którą kawę kupić? Może być to ciężka decyzja, ponieważ wybór jest ogromny. Dlatego, aby ułatwić Ci to zadanie, przedstawiamy 3 marki kawy, które idealnie nadają się do parzenia w kawiarce.

  1. Pellini – uważana za jedną z najlepszych kaw ziarnistych na świecie! Pochodzi od piątego co do wielkości włoskiego producenta kawy. Dzięki połączeniu 6-8 specjalnie wyselekcjonowanych odmian górskich Arabik zachwyca łagodnym smakiem (z nutą czekolady), a zarazem intensywnym aromatem.
  2. Arcaffe – wywodzi się z niewielkiego miasteczka we Włoszech, gdzie już w XIX wieku bracia Meschini samodzielnie wypalali ziarna kawy, tworząc niepowtarzalne kompozycje. Arcaffe wyróżnia się czystym smakiem i nadaje się zarówno do przygotowania mocnego espresso, jak i macchiato, czy latte.
  3. Bazzara – to wyjątkowa kawa, która powstaje z ziaren wyselekcjonowanych przez samych szefów marki. Pochodzą one z różnych regionów świata m.in. Indii, Brazylii, Kostaryki. Nuty orzechów, kandyzowanych owoców i karmelu, które się z nich wydobywają, podbiły już serce niejednego kawosza!

Nie tylko picie, ale i parzenie kawy to odprężający rytuał. Jeśli chcesz delektować się niezwykłym aromatem i smakiem małej czarnej, a nie masz miejsca na ekspres, warto zdecydować się na zakup kawiarki. Choć jest mniejsza od ekspresu, ma równie duże możliwości!

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel