Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Nie masz miejsca na ekspres do kawy? Możesz zastąpić go poręczną kawiarką. Jest nie tylko mniejsza, ale i tańsza. Nie oznacza to jednak, że kawa w niej parzona jest gorsza – wręcz przeciwnie! Oczywiście pod warunkiem, że wybierzesz odpowiednią kawę do kawiarki – sprawdź, czym kierować się przy jej zakupie.
O czym pamiętać przygotowując kawę w kawiarce?
Kawiarka jest bardzo prosta w obsłudze. Wystarczy nalać do niej wodę, wsypać kawę, zakręcić i wstawić na kuchenkę. Po kilku minutach aromatyczna kawa jest gotowa! Jednak nawet wykonując te proste kroki, możesz popełnić kilka błędów. Do najczęstszych należy:
- używanie zbyt dużej ilości wody – nie tylko temperatura, ale i ilość ma duże znaczenie. Zwróć uwagę, czy po nalaniu wody jej poziom nie przekracza zaworu bezpieczeństwa.
- nalewanie zimnej wody – to błąd, ponieważ powinna być ciepła (ale nie zagotowana), co skraca proces podgrzewania.
- wsypywanie zbyt dużej ilości kawy – aby sprawdzić, czy nie popełniasz tego błędu, zwróć uwagę czy kawa nie przekracza krawędzi sitka (powinna znajdować się trochę poniżej jego krawędzi).
- zamykanie klapki kawiarki – nie jest to duży błąd, ale dzięki otwartej klapce będziesz mógł rozkoszować się nutami aromatycznymi ulatniającymi się podczas ekstrakcji.
- dopuszczanie do wrzenia pod koniec parzenia – skutkiem tego jest gorzki posmak.
Gdy usłyszysz, że kawa zaczyna bulgotać, szybko zdejmij kawiarkę z kuchenki. Aromatyczna mała czarna jest już gotowa!
Jak wybrać dobrą kawę do kawiarki?
Kawiarka daje nieograniczone pole możliwości, jeśli chodzi o parzenie kawy. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że pokochali ją Włosi, którzy są znawcami tego napoju. Dlatego, jeśli jeszcze wahasz się, czy warto ją kupić, powinno zachęcić Cię to, że kawa w niej parzona w niczym nie ustępuje tej z ekspresu. Pamiętaj jednak, że aby tak było, ważny jest wybór dobrej jakości kawiarki (np. kawiarki Bialetti), a także kawy do kawiarki.
Do przygotowania małej czarnej możesz użyć zarówno blendów, jak i singli. Nie musisz również ograniczać się do jednej nuty. Dobra kawa do kawiarki może mieć słodkie aromaty uzupełnione owocami, jak i nutę orzechów lub gorzkiej czekolady. Sprawdź, czym kierować się przy jej wyborze.
Mielona, czy w ziarnach?
Zakup kawy mielonej to wygodne rozwiązanie. Nie musisz inwestować w młynek do kawy i poświęcać czasu na mielenie ziaren. Niestety, coś za coś. Choć jest to pewna wygoda, odbierasz sobie przyjemność delektowania się aromatem świeżo zmielonej kawy o poranku. Poza tym pamiętaj, że mimo wszystko to nie kawa mielona, a w ziarnach jest polecana przez ekspertów.
Blendy, czy single?
Pierwszy raz spotykasz się z takimi pojęciami? W takim razie czas na krótkie wyjaśnienie! Blendy to mieszanka składająca się z różnych gatunków kaw, które pochodzą z innych regionów. Dzięki temu masz możliwość poznania ciekawych kompozycji smakowych i nie musisz ograniczać się np. do ziaren z Brazylii. Czy blendy można przygotowywać w kawiarce? Jak najbardziej tak, ponieważ pod ciśnieniem wydobywa się niepowtarzalny aromat i smak takich mieszanek.
Z kolei single to ziarna pochodzące wyłącznie z jednego miejsca na świecie (a zdarza się, że tylko z konkretnej uprawy). Będą dobrą propozycją, jeśli chcesz lepiej poznać smak i aromat kawy z konkretnego regionu świata (np. słodkie nuty kawy brazylijskiej, czy tej z Kostaryki, w której zazwyczaj dominują nuty dojrzałych owoców).
Poznaj 3 marki kawy, które idealnie nadają się do parzenia w kawiarce
Stoisz przed półką sklepową i zastanawiasz się, którą kawę kupić? Może być to ciężka decyzja, ponieważ wybór jest ogromny. Dlatego, aby ułatwić Ci to zadanie, przedstawiamy 3 marki kawy, które idealnie nadają się do parzenia w kawiarce.
- Pellini – uważana za jedną z najlepszych kaw ziarnistych na świecie! Pochodzi od piątego co do wielkości włoskiego producenta kawy. Dzięki połączeniu 6-8 specjalnie wyselekcjonowanych odmian górskich Arabik zachwyca łagodnym smakiem (z nutą czekolady), a zarazem intensywnym aromatem.
- Arcaffe – wywodzi się z niewielkiego miasteczka we Włoszech, gdzie już w XIX wieku bracia Meschini samodzielnie wypalali ziarna kawy, tworząc niepowtarzalne kompozycje. Arcaffe wyróżnia się czystym smakiem i nadaje się zarówno do przygotowania mocnego espresso, jak i macchiato, czy latte.
- Bazzara – to wyjątkowa kawa, która powstaje z ziaren wyselekcjonowanych przez samych szefów marki. Pochodzą one z różnych regionów świata m.in. Indii, Brazylii, Kostaryki. Nuty orzechów, kandyzowanych owoców i karmelu, które się z nich wydobywają, podbiły już serce niejednego kawosza!
Nie tylko picie, ale i parzenie kawy to odprężający rytuał. Jeśli chcesz delektować się niezwykłym aromatem i smakiem małej czarnej, a nie masz miejsca na ekspres, warto zdecydować się na zakup kawiarki. Choć jest mniejsza od ekspresu, ma równie duże możliwości!