Idealna kawa rozgrzewająca — Jak przygotować kawę piernikową?
Choć oczywiście zima nieodłącznie kojarzy nam się z ciepłymi swetrami, puchatymi kapciami i mięciutkimi szlafrokami, do jej najpopularniejszych ikon z całą pewnością zaliczyć możemy także rozgrzewające napoje, na których czele stoi wyjątkowa kawa piernikowa. Zachwyca swoim cudownym wyglądem, niepowtarzalnym, intensywnym aromatem i pokrzepiającym zastrzykiem energii. W czym tkwi jej magia? Co ją wyróżnia na tle innych sezonowych napojów i w jaki sposób przyrządzić ją w swoim domowym zaciszu? Poznaj nasz sprawdzony przepis na kawę piernikową!
Kawa piernikowa, czyli jaka dokładnie?
Kawa piernikowa to doskonałe połączenie idealnych proporcji intensywnego espresso, mleka i aromatycznego zapachu piernika. Tak naprawdę nie ma jednego, właściwego sposobu jej przyrządzania, a sam przepis na kawę piernikową, może nieco się różnić w zależności od tego, do jakiej kawiarni się wybierzemy. Na szczęście ten jedyny w swoim rodzaju napój możesz także w szybki sposób przygotować we własnym domu, dostosowując przyprawy i proporcje do własnych upodobań.
Jak zrobić kawę piernikową? Podstawę stanowi baza, a więc doskonałe espresso. Idealnie sprawdzi się np. świeżo zmielona kawa ziarnista Pellini, w której wyczuwalna jest delikatna słodycz i nuta czekolady. Kolejnym istotnym elementem będzie spienione mleko, krowie lub roślinne oraz oczywiście przyprawa piernikowa do kawy. Jej korzenne nuty nie tylko zamienią klasyczny napój w zupełnie nowe doznanie smakowe, ale również sprawią, że nasz dom podczas jej przygotowywania otulą relaksujące i odprężające zapachy.
Jako baza rewelacyjnie sprawdzą się wszystkie średnio lub ciemno palone ziarna, które charakteryzują się niską kwasowością oraz wyczuwalnymi nutami karmelowymi, orzechami lub czekoladowymi. Poza wspomnianą wcześniej mieszanką doskonałym wyborem będzie także kawa ziarnista Lavazza, w różnych wersjach do wyboru.
Jakie są alternatywne wersje kawy piernikowej?
Kawa z przyprawą do piernika do wyjątkowy przepis, który można swobodnie modyfikować i dostosowywać do indywidualnych preferencji. Nieocenione okażą się oczywiście wysokiej jakości, naturalne syropy Monin, które sprawią, że zimowa alternatywa klasycznej kawy może za każdy razem smakować zupełnie inaczej.
Kawa piernikowa z dodatkiem syropu o smaku pomarańczy, karmelu, ciasteczka i orzechów włoskich w połączeniu z ciepłym, spienionym mlekiem to prawdziwa harmonia smaków, a nawet świetna alternatywa dla klasycznych deserów! Dzięki temu, że przepis na kawę piernikową jest niezwykle prosty i szybki, w zaledwie kilka chwil przygotujesz wyjątkowe specjały dla swoich gości, bez pieczenia i stania przy garnkach!
Kawa piernikowa — przygotowanie krok po kroku
Kawa z przyprawą do piernika to doskonały sposób na poprawienie sobie humoru w mroźne, zimowe wieczory. Jej wspaniały aromat wpływa kojąco na nasze samopoczucie, a przepyszny napar dostarcza solidny zastrzyk energii. Choć przepis na kawę piernikową nie jest skomplikowany, wymaga wykorzystania dobrej jakości składników jak kawa mielona, kawa w ziarnach, przyprawy i syropy smakowe, ponieważ tylko takie będą w stanie stworzyć idealnie dopełniającą się mieszankę.
Istnieje kilka technik przygotowania piernikowego latte, jednak aby kawa na zimę była naprawdę rozgrzewająca i wyrazista warto zdecydować się na wariant z gotowanymi w całości przyprawami korzennymi, dekoracją z bitej śmietany i piernikowo-cynamonową crustą.
Składniki:
- podwójne espresso,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 lub 2 łyżki syropu klonowego,
- 0,5 laski wanilii,
- 1 strąk kardamonu,
- szczypta imbiru,
- 1 laska cynamonu,
- gałki muszkatołowej,
- 2 goździki.
Składniki dodatkowe:
- 2 lub 3 pokruszone pierniczki,
- syrop piernikowy np. Monin,
- bita śmietana,
- cynamon do oprószenia góry.
Przygotowanie:
Na samym początku oczywiście przygotowujemy podwójnego shota z espresso i ubijamy oraz podgrzewamy mleko, wykorzystując do tego celu ekspres lub ręczne spieniacze do mleka. Następnie zabieramy się za udekorowanie szklanek, delikatnie maczając ich brzegi w syropie piernikowym, a następnie w pokruszonych pierniczkach i cynamonie. W osobnym naczyniu kawę mieszamy z syropem smakowym i stale delikatnie podgrzewając, dodajemy przyprawy. Całość trzymamy na małym ogniu przez kilka minut, a następnie przelewamy do przygotowanych szklanek, dodajemy mleko i dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem.
Spraw, aby ta zima była jeszcze piękniejsza! Przygotuj wątkową kawę piernikową dla siebie i swoich najbliższych wprowadzając do domu magiczny aromat nadchodzących świąt!