Domowy młynek do kawy – ręczny czy elektryczny?
Nie tylko smak, ale też zapach świeżo zmielonej kawy pobudza zmysły i jest przyjemnym zastrzykiem energii o poranku. W sklepach możesz kupić zmieloną kawę – jednak jeśli chcesz w pełni cieszyć się walorami smakowymi i aromatem ziaren kawowca, warto zainwestować w młynek do kawy i mielić je samodzielnie. Sprawdź, czym kierować się przy jego zakupie.
Kawa mielona ze sklepu, czy domowa?
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że wybór produktów w sklepach jest bardzo duży – dotyczy to również kawy. Bez problemu możesz kupić taką, która pochodzi z konkretnego kraju (nawet tego bardzo odległego np. Etiopii, Kenii), ma ulubiony aromat, czy wystarczy ją zalać wodą, aby otrzymać orzechowe cappuccino itp. Do wyboru masz również kawę mieloną lub w ziarnach (my polecamy kawę ziarnistą Pellini).
Młynek do kawy elektryczny czy ręczny?
Tu pojawia się pytanie o to, czy kupić taką, której ziarna zostały już zmielone, czy jednak lepiej postawić na kawę ziarnistą i zrobić to samodzielnie?
Zakup pierwszej z wymienionych jest z pewnością wygodny. Wystarczy, że zalejesz ją wodą i ulubiona kawa jest gotowa. Z drugiej strony takie rozwiązanie ma kilka wad. Po pierwsze nie masz możliwości cieszyć się o poranku wyjątkowym aromatem świeżo mielonych ziaren kawowca. Jeśli jesteś kawoszem, z pewnością wiesz, o czym mowa. Po drugie, jeśli nie zadbasz o odpowiednie warunki przechowywania, kawa mielona narażona na bezpośrednie działanie powietrza, szybko straci niepowtarzalny smak i aromat.
Dlatego wielu kawoszy uważa, że kawa ziarnista ma zdecydowaną przewagę nad mieloną ze sklepu. Tym bardziej że wybór młynków służących do mielenia kawy w domu jest coraz większy. Nie będziesz miał najmniejszego problemu, aby kupić nowoczesny elektryczny młynek do kawy, lub ten tradycyjny ręczny i szybko zmielić ziarna.
Ręczny młynek do kawy – cichy i tani
Młynek do kawy ręczny był używany jeszcze zanim na rynku pojawiły się te elektryczne. Dlatego wiele osób ma do nich sentyment. Czy faktycznie warto zostać przy takim rozwiązaniu, czy jednak bardziej opłaca się iść z duchem czasu i zainwestować w elektryczny młynek?
Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ zanim kupisz konkretny produkt, dobrze jest zastanowić się, na czym najbardziej Ci zależy. Jedną z zalet ręcznych młynków do kawy jest to, że są ciche. Niektórzy powiedzą, że nie ma to dużego znaczenia, bo mielenie ziaren kawowca nie trwa długo. Ty jednak możesz być innego zdania np. jeśli wstajesz znacznie wcześniej niż pozostali domownicy.
Kolejną zaletą takiego młynka jest to, że nie potrzebuje do pracy energii elektrycznej. Co prawda nie używa się go przez kilka godzin, więc koszty związane z jej pobraniem nie są duże. Z drugiej strony być może lubisz podróże i nie zawsze masz dostęp do gniazdka elektrycznego.
Wspominając o plusach ręcznego młynka do kawy, warto napisać o tym, ile kosztują. Ich zakup nie jest dużą inwestycją – w sprzedaży dostępne są produkty, których cena nie przekracza 30 zł.
Elektryczny młynek do kawy – czy warto w niego zainwestować?
W sprzedaży dostępne są również elektryczne młynki do kawy, a ich wybór jest coraz większy. Pozostaje jednak pytanie o to, czy są one faktycznie lepsze od tych tradycyjnych, ręcznych? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na to pytanie, sprawdź, jakie są ich zalety.
Mielenie kawy w elektrycznym młynku do kawy jest z pewnością szybsze. Nie wymaga od Ciebie praktycznie żadnego nakładu energii – wystarczy, że naciśniesz przycisk i gotowe! Część osób powie, że takie mielenie jest pozbawione uroku. Jednak, jeśli cenisz sobie nowoczesne, mało czasochłonne rozwiązania pewnie będziesz innego zdania.
Poza tym tego typu młynek pozwala zmielić ziarna nie tylko szybko, ale i bardzo dokładnie. Niektóre produkty mają dodatkowo funkcję, dzięki której możesz zdecydować o stopniu zmielenia ziaren.
Jeśli zdecydowałeś już, że chcesz zainwestować w elektryczny młynek do kawy, staniesz przed jeszcze jednym wyborem. W sklepach dostępne są dwa rodzaje tego typu produktu:
- młynek ostrzowy (udarowy) – tnie ziarna kawowca, co uważa się za jego wadę. Powoduje ich podgrzanie, co sprawia, że tracą część walorów smakowych i aromatu. Poza tym nie daje Ci możliwości zdecydowania o stopniu zmielenia ziaren. Jego zaletą jest jednak to, że jest tańszy w porównaniu do młynków żarnowych.
- młynek do kawy żarnowy – jest uważany za lepszy od ostrzowego. Dlaczego? Żarna ścierają, a nie tną ziarna. Ma to korzystny wpływ na ich zapach i aromat. Poza tym używając takiego młynka, masz możliwość decydowania o stopniu zmielenia ziaren.
Czy warto samodzielnie mielić ziarna kawy? Jak najbardziej tak, jeśli chcesz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem małej czarnej. Wbrew pozorom mielenie nie jest bardzo czasochłonne i męczące – szczególnie jeśli postawisz na dobrej jakości młynek do kawy. Ich wybór jest bardzo duży, dlatego możesz zdecydować, czy w Twoim przypadku lepszym pomysłem będzie zakup ponadczasowego ręcznego młynka, czy jednak nowoczesnego, elektrycznego.