Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dlaczego kawa jest kwaśna? Co wpływa na jej kwasowość?

2022-03-17
Dlaczego kawa jest kwaśna? Co wpływa na jej kwasowość?

Choć pojęcie „kwasowość” i „kwaśność” na pierwszy rzut oka wydają się podobne, to jest między nimi spora różnica. Warto ją poznać, ponieważ picie kawy powinno być dla Ciebie chwilą relaksu niezaburzoną przez nieprzyjemny posmak. Aby go uniknąć, sprawdź, co decyduje o tym, że kawa robi się kwaśna i niesmaczna.

Kwasowość kawy a kwaśność – poznaj różnicę!

Picie kwaśnej kawy to nic przyjemnego. Z drugiej strony być może spotkałeś się z tym, jak bariści mówią o kawie mającej niską lub wysoką kwasowość. O co w tym wszystkim chodzi? Czy jest jakaś różnica między kwaśnością a kwasowością? Okazuje się, że tak!

Kwasowość kawy można określić jako pożądane odczucie soczystości. Odpowiedzialne za nie są przede wszystkim kwasy, takie jak octowy, cytrynowy oraz jabłkowy. Z kolei kwaśność to nieprzyjemny smak charakterystyczny dla kawy niskiej jakości.

Kwaśna kawa to coś, czego każdy miłośnik tego napoju unika. Z kolei odpowiednia kwasowość to coś pożądanego. Tak najprościej można wyjaśnić te dwa pojęcia, których nie należy mylić.

Dlaczego kawa ma kwaśny posmak?

Picie kawy powinno być przyjemnością. W końcu niepowtarzalny smak i aromat to coś, za co pokochał ją cały świat. Niestety cały urok może popsuć kwaśny smak. Co jest jego przyczyną?

Jest kilka czynników, które mogą doprowadzić do tego, że kawa będzie kwaśna, a przez to niesmaczna. Jeśli nieprzyjemny posmak jest mocno wyczuwalny (i można porównać go do octu winnego) może świadczyć o tym, że ziarna są kiepskiej jakości (np. mają sporo defektów, są niedojrzałe). Kwaśny smak może być także skutkiem utleniania tłuszczów.

Niestety, zdarza się tak, że producenci starają się ukryć defekty ziaren. Stosują wtedy zabieg, który polega na wypalaniu ich na bardzo ciemny kolor. Tym samym kawa z nich zrobiona ma posmak spalenizny i traci niepowtarzalny smak oraz aromat.

Kwaśna kawa z ekspresu – jak temu zapobiec?

Zainwestowałeś w dobry ekspres i kawę wysokiej jakości, ale mimo to czujesz, że ma kwaśny posmak? Jak temu zaradzić? Oto co może doprowadzić do tego, że kawa z ekspresu będzie kwaśna:

  • nieodpowiedni stopień zmielenia ziaren – jeśli kawa będzie zbyt grubo zmielona, woda szybko przez nią przepłynie, co odbije się negatywnie na smaku małej czarnej,
  • złe warunki przechowywania – pamiętaj, że jeśli chcesz delektować się filiżanką pysznej kawy, nie należy poprzestawać na kupnie wysokiej jakości ziaren. Ważne jest również to, w jakich warunkach są przechowywane. Pamiętaj, że nie sprzyja im wysoka temperatura, dostęp do światła i powietrza oraz wilgoć,
  • zbyt krótki czas parzenia (z kolej zbyt długi spowoduje, że kawa będzie miała posmak goryczy),
  • niedokładnie umyty ekspres do kawy – sprawdź, czy dobrze go umyłeś, ponieważ resztki ziaren, które zostały w ekspresie, mogą zaparzać się kilka razy (przez co psują smak świeżej kawy).

Jeśli będziesz o tym wszystkim pamiętał, pozostaje już tylko wybór wysokiej jakości kawy, żebyś mógł delektować się filiżanką małej czarnej bez cienia kwaśnego smaku!

Kawa ziarnista, która nie zaskoczy Cię kwaśnym posmakiem

Jak spośród wielu kaw na rynku wybrać taką, która nie zaskoczy Cię nieprzyjemnym kwaśnym posmakiem? Warto postawić na znane i uznane marki – dzięki temu masz pewność, że nie kupisz ziaren z wieloma defektami, które zepsują smak małej czarnej. Oto dwie sprawdzone propozycje z naszego sklepu:

  • kawa ziarnista Pellini – nie bez powodu uznawana jest za jedną z najlepszych kaw ziarnistych na świecie. Jej intensywny aromat i łagodny smak to zasługa połączenia aż 6-8 specjalnie wyselekcjonowanych odmian górskich Arabik.
  • kawy Bazzara – pod tą marką kryje się aż 25 mieszanek kaw (oraz pojedynczych gourmet) stworzonych z myślą o przygotowaniu wyjątkowego espresso. W ziarnach kawy Bazzara wyczujesz różne nuty – od suszonej moreli przez kandyzowane owoce i orzechy, po miód i karmel. Nic dziwnego, że jej smak zniewala, skoro nad selekcjonowaniem ziaren czuwają sami szefowie marki.

Musisz mieć jednak na uwadze, że w niektórych kawach i tak wyczujesz delikatny kwaśny posmak. Jednak nie za sprawą tego, że ich jakość jest niska, a przez to, że wyczuwalne są w nich nuty owocowe (np. cytrusy, jabłka, truskawki). Jeśli nie lubisz takich smaków, postaw na kawę o niskiej kwasowości. Jest to przede wszystkim ta, która pochodzi z Gwatemali, czy Brazylii. W jej ziarnach wyczujesz delikatny smak i aromat karmelu, orzechów lub czekolady.

Zdecyduj się na kawę o niskiej kwasowości od sprawdzonej marki, dbaj o jej odpowiednie przechowywanie i pamiętaj o właściwym stopniu zmielenia oraz czasie parzenia. Dzięki temu będziesz mógł delektować się smakiem małej czarnej bez obaw, że całą przyjemność odbierze Ci kwaśny posmak.

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel