Cafe Affogato – czyli jak przygotować kawę z lodami krok po kroku?
Cafe Affogato to jeden z najbardziej niezwykłych deserów. Nieodmiennie kojarzy się z gorącą Italią, bo jego składniki to ikony dziedzictwa kulinarnego Włoch: kawa oraz lody. Ten smakołyk przyrządzisz samodzielnie w domu, żeby rozkoszować się nim na słonecznym balkonie albo zachwycić gości na przyjęciu. Jak to zrobić? Co będzie Ci potrzebne? W tym poradniku podpowiadamy, jak zrobić cafe Affogato samodzielnie.
Cafe Affogato – co to jest? Odkryj deser, którym rozkoszują się nie tylko Włosi
Cafe Affogato należy do najsłynniejszych deserów na świecie. Jego ojczyzną jest Italia, a sam charakter tego smakołyku doskonale odzwierciedla to, co nazywamy “włoskim charakterem”. To nic innego jak zatopione w kawie lody – tylko tyle i aż tyle, bo to dopiero początek niesamowitych doznań. W przypadku cafe Affogato kluczowy jest kontrast niewinnej, rozpływającej się w ustach słodyczy oraz gorzkiej, ciemnej i mocnej kawy. Ten miks działa na wyobraźnię i naprawdę zachwyci Twoich bliskich i gości, bez względu na to, czy są większymi fanami małej czarnej, czy lodów śmietankowych.
Jak przyrządzić cafe affogato w domu? To prostsze niż myślisz!
Cafe Affogato, czy też espresso Affogato, to deser, który nietrudno znaleźć we włoskich kawiarniach, nie tylko tych w Italii, ale też w Polsce czy wielu innych miejscach na świecie. Warto jednak mieć świadomość, że ten efektowny i pyszny smakołyk możesz przyrządzić bez większego trudu samodzielnie w domu. Od czego zacząć?
W przypadku tak minimalistycznego deseru szczególnie ważne jest przygotowanie znakomitej jakości składników: kawy oraz lodów. Żeby efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania, najlepiej wybrać sprawdzone składniki, zapewniające najlepsze walory smakowe. Jeśli chodzi o kawę, polecamy markę Bazzara. Słynie ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, charakteryzujących się różnorodnymi nutami smakowymi. Lody możesz znaleźć chociażby w sklepie spożywczym, ale z myślą o deserze, którym uraczysz gości na ważnym przyjęciu, warto pokusić się o zakup ręcznie robionych lodów z zaprzyjaźnionej lodziarni, a nawet o ich samodzielne przygotowanie własnymi siłami.
A co z samym wykonaniem deseru espresso Affogato? To proste.
- Przygotuj czarną kawę w sposób, jaki najbardziej lubisz – zaparzając ją w kawiarce, ekspresie przelewowym albo korzystając z aeropressu. Najlepszy efekt osiągniesz, jeśli wykorzystasz do przygotowania napoju ziarna zmielone na świeżo tuż przed rozpoczęciem procesu zaparzania.
- W międzyczasie wstaw do zamrażarki szklanki, najlepiej na co najmniej kilka minut – powinny być z niej wyjęte już po tym, jak wszystkie składniki będą gotowe.
- Nałóż do szklanki gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych i zalej kawą (wystarczy objętość odpowiadająca małej filiżance). Rób to cienką strużką, polewając lody tak, żeby zaczęły się już na tym etapie rozpuszczać, przekształcając się w pyszną, mleczną piankę.
- Lody warto nakładać za pomocą specjalnej łyżki, która nada im odpowiedniego kształtu, rodem z włoskiej kawiarni.
- Pamiętaj o tym, żeby podawać deser zaraz po jego wykonaniu – lody w połączeniu z gorącą kawą zaczną się od razu rozpuszczać.
- Jeszcze jedna wskazówka: deser cafe Affogato możesz dowolnie modyfikować, na przykład łącząc małą czarną z lodami o smaku miętowym czy jakimkolwiek innym, który według Ciebie pasuje do kawy lub podawać go w wysokich szklankach do latte, w których zmieści się nawet kilka gałek lodów.
Pomysł dla ambitnych? Jeśli szykujesz przyjęcie i chcesz sprostać oczekiwaniom swoich gości, możesz przygotować większą ilość kawy w dzbanku i podać ją do stołu wraz z lodami nałożonymi do szklanek. Dzięki temu każdy będzie miał możliwość samodzielnego wykończenia deseru i indywidualnego dopasowania ilości espresso względem lodów.
Dodatki do espresso Affogato – czym możesz urozmaicić swój kawowy deser?
Czy to już wszystko? Niekoniecznie. Genialny w swojej prostocie deser składający się z lodów i kawy można dowolnie podkręcać dodatkami. Wszystko zależy od Twojej fantazji i kreatywności. Najczęściej spotkać się można (również we włoskich kawiarniach) z propozycją cafe Affogato, urozmaiconą karmelowym sosem. Ten również przygotujesz samodzielnie – wystarczy tylko podgrzać cukier, aż zamieni się w karmel i połączyć go ze śmietanką, kiedy jeszcze jest gorący.
Do espresso Affogato pasuje też cynamon, syrop smakowy (na przykład migdałowy czy pistacjowy), bita śmietana, wiórki czekoladowe, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy. Słowem – wszystko, co idealnie zgrywa się ze smakiem pysznej kawy. Do włoskiego deseru cafe Affogato w wersji dla dorosłych pasuje też likier na bazie alkoholu, najlepiej włoskie amaretto.
Cafe Affogato to włoski deser, który robi wrażenie połączeniem stosunkowo prostej formy z niezwykłą fuzją smaków: czarnego i mocnego espresso oraz słodkich, mlecznych lodów. Taki smakołyk to świetna propozycja na letnie przyjęcie, ale nie tylko – kawę z lodami można tak, jak Włosi, pić przez cały rok!