Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

5 błędów, które najczęściej popełniamy przygotowując kawę

2022-02-01
5 błędów, które najczęściej popełniamy przygotowując kawę

Kawa ceniona jest na całym świecie za zachwycający smak i aromat, a także działanie pobudzające. Jeśli jednak nie chcesz, aby straciła swoje właściwości, powinieneś pamiętać o unikaniu kilku błędów podczas jej przygotowania. Jakich? Sprawdź poniższe podpowiedzi!

Pierwszy krok – wybór odpowiedniej kawy

Nawet jeśli będziesz przestrzegał wszystkich najważniejszych zasad parzenia kawy, będzie ona niedobra, gdy postawisz na produkt kiepskiej jakości. Dlatego najpierw warto zastanowić się, który z nich wybrać spośród bogatego asortymentu.

W sklepach znajdziesz m.in. kawę rozpuszczalną. Jeśli spytasz o opinię na jej temat jednego z kawoszy, pewnie usłyszysz, że nie jest to prawdziwa kawa. Fakt jest taki, że powstaje ona z ziaren kawowca, więc nie do końca jest to prawdą. Jednak w rzeczywistości jej jakość nie jest najwyższa. Dostajesz gotowy produkt i nie jesteś w stanie sprawdzić, w jakim stanie były ziarna, z których został zrobiony. W związku z tym istnieje ryzyko, że producent wybrał te gorsze, ponieważ nie widzisz ich gołym okiem (w przeciwieństwie do kawy ziarnistej).

Kuszącą propozycją może wydawać się zakup kawy rozpuszczalnej typu 3w1, 2w1. Wystarczy zalać ją wodą, aby delektować się cappuccino o ulubionym smaku. Niestety, jeśli spojrzysz na listę składników takich produktów, okaże się, że większość z nich zawiera niezdrowy biały cukier, syrop glukozowy, czy utwardzony tłuszcz palmowy.

Najlepszym wyborem jest zakup kawy w ziarnach (dostaniesz ją bez problemu w naszym sklepie z kawą ziarnistą), które możesz zmielić samodzielnie. Nie jest to wcale czasochłonne zajęcie – szczególnie jeśli wybierzesz odpowiedni młynek do kawy. W sprzedaży dostępne są takie, które dodatkowo pozwalają wybrać stopień zmielenia ziaren, co pomoże Ci przygotować wyjątkową małą czarną.

Jakich błędów nie popełniać podczas przygotowywania kawy? Poznaj 5 najczęściej popełnianych!

Jeśli zakup odpowiedniej kawy, masz już za sobą czas poznać odpowiedź na kolejne pytanie. Jakich błędów nie należy popełniać podczas przygotowywania kawy?

  1. Nie zalewaj kawy wrzątkiem – za wysoka temperatura wody sprawi, że mała czarna traci niezwykły aromat – zamiast niego łatwiej wyczuć gorycz. Dlatego, po zagotowaniu wody odczekaj chwilę.
  2. Używanie zbyt twardej lub miękkiej wody – jak widać, nie tylko jej temperatura ma duże znaczenie. Jeśli zalejesz kawę zbyt twardą wodą, możesz mieć problem, aby wydobyć w pełni jej smak i aromat. Rozwiązaniem jest wydłużenie czasu parzenia, unikanie młynków udarowych lub zakup ziaren o silniejszym aromacie. Z kolei użycie zbyt miękkiej wody, spowoduje, że kawa będzie dość kwaśna.
  3. Nieodpowiedni czas parzenia – nawet jeśli żyjesz w ciągłym biegu i chcesz wypić kawę „od ręki”, warto poczekać kilka minut. W zamian za to otrzymasz znacznie lepszą kawę. Jaki jest odpowiedni czas parzenia? Zależy to od kilku czynników. Jednym z nich jest stopień zmielenia ziaren – te drobniejsze potrzebują więcej czasu. Musisz także zastanowić się, jaki smak chcesz uzyskać. Jeśli ma być lekko kwaśny, czas parzenia powinien być krótszy. Z kolei w przypadku, gdy jesteś zwolennikiem nuty goryczy, musisz poczekać trochę dłużej.
  4. Niewłaściwy stopień zmielenia ziaren – kawa zrobiona z tych, które są zbyt miałkie, straci swój smak i aromat (będzie za bardzo kwaśna lub gorzka). Z kolei ze zbyt grubo zmielonych ziaren ciężko wydobyć wszystkie walory.
  5. Nieodpowiednia ilość wody – czy zdarza się, że masz ochotę na większą kawę, zalewasz ją dużą ilością wody, a potem dziwisz się, że ma ledwo wyczuwalny smak? Pamiętaj, że esencjonalna kawa wymaga odpowiedniej ilości wody.

Jak uniknąć tego typu błędów? W przypadku ilości, czy temperatury wody jest to dość łatwe. Problem może pojawić się w przypadku zbyt twardej wody. Na szczęście jest na to sposób – wystarczy, że użyjesz filtrów. A co ze stopniem zmielenia ziaren? Dobrze jest zainwestować w dobry młynek do kawy. Nowoczesne młynki żarnowe umożliwiają Ci decydowanie o stopniu zmielenia ziaren. Dlatego wystarczy, że wsypiesz do nich ulubioną kawę ziarnistą (np. Arcaffe), naciśniesz odpowiedni przycisk i gotowe!

Wydaje Ci się, że przygotowanie aromatycznej filiżanki małej czarnej to zadanie, któremu ciężko sprostać? Nieprawda! Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach – jeśli parzysz kawę codziennie, z pewnością szybko wejdą Ci w nawyk. Poza tym nowoczesne młynki do kawy, które pozwalają na regulację stopnia zmielenia ziaren oraz filtry zmiękczające wodę pomogą Ci w tym, aby zaparzyć kawę idealną. Zanim jednak zabierzesz się za jej przygotowanie, pamiętaj również o tym, że niezwykle ważny jest zakup ziaren wysokiej jakości. Unikaj kawy rozpuszczalnej i postaw na ziarnistą, a szybko dostrzeżesz różnicę w smaku i zapachu ulubionej kawy.

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel